Monday, November 14, 2011

geng2 buluh runcing berniaga konon! haha

salam.

arini terdetik nak cite psl pengalaman meniaga musim ramadhan dulu kekdahnye. haha. dah 3 bulan berlalu baru arini rajin beno nak cite. bulan puasa ari uh aku n my bff ade bukak gerai kat bazar ramadhan uitm kole pilah. punye excited smpi 1 bulan before puasa dok ulang alik kat pejabat bendahari uitm beting 2, dok tnye cmne nak apply tuk tapak. cik kak kat bendahari 2 kekwat kemain. ape muke budak2 mcm aku ni xlayak nak tanya kat ko ke! ish2.. sampai la dah dekat2 nak puasa baru gi settlekan bayaran tapak kat majlis daerah. terbang rm 150. 2 lom kire modal beriban kiteorg. tp nak cuba benda baru la katakan. sanggup 2.


meniaga ni ingat senang ke? segala kudrat kena curahkan sepenuh hati tau. dr sini banyak aku belajar benda baru yg xpenah aku wat. selalu kita dengar "alah org melayu meniaga mane nak tahan". kdg2 aku akui jugak benda ni. melayu lau dapat raya, nak tutup kedai smpi sebulan. lau cina raya, sehari je tutup. xpon xtutup langsung. 2 belum lagi melayu punya hasad dengki. kalau kedai sebelah lagi maju, mulalah nak hantar sihir. nak tutup periuk nasi org lain. dorang xnak amik ini sebagai 1 persaingan yg sihat. ish2 bukanlah nak rendahkan bangsa sendiri. tp bila dh join bidang nih, kita tau la. lihat sendiri.


masa meniaga ari uh, aku n bff amik kira jugak menu2 yg selalu jadi pebret student2. maklumlah, aku n bff kan dulu penah jadi student. dorang ni biase suke menda yg simple2, n lau leh menu yg leh tahan lame bawaklah ke sahur. so ari2 masak benda yg goreng2 je. xde nak gulai2 de.


1 more thing yg bestnya sebab kita boleh kenal regular customer. ari2 dok beli bnda yg sama. tgk muka pon dah tau ape dorang nak. untung tayah cakap. memandangkan pelajar2 uitm ni ramai makanya untung tentulah byk. pandai2 manage duit sebab ari2 kena kuar modal jugak beli barang basah.


yg xbestnya, biasalah. bab tiru meniru menu. haha. ni paling syok la. kan dah cakap melayu. dengki. ade sorang makcik ni, ari2 dtg skodeng gerai kiteorg. siap tanya menu apa yg laku. esoknya, dia wat menda or menu yg sama. tp xpe, rezeki masing2 kan. bestnya bila dapat bukak puasa kat gerai. sebabnya dapat rasa makanan free! kehkeh. bab makan aku mmg laju.


pengajaran2 yg aku dapat time meniaga ni, kita tayah nak dengki2. allah dah tetapkan rezeki masing2 kan. dah tentu aku bukak gerai ngan bff, so secara xlangsung, dapat m'eratkan lagi hubungan kiteorg. huhu. lagi2 ape ek, hurm lau nk meniaga ni, senyum! itu penting nak memikat customer. haha. lau muke masam mencuka, sape nak dtg beli! paling penting kena pandai amik ati cstomer. cstomer is always right! mcm yg aku wat ari uh, slalu gak sedekah2 kat dorang lau beli byk2, sedekah la kuih. lagipon bulan mulia. xsalah wat pahala kan! meniaga tayah nak kelam kabut x tentu hala. nak2 time cstomer ngah ramai. relax. cool. n lastly kira balance duit betul2. takut t'bagi lebih dh rugi ko! :)


owh yeh! disebabkan meniaga kt uitm, so haruslah ade adik2 yg add pehbuk aku. haha. konon memanjangkan silaturrahim. maka lahirlah adik2 angkat xb'tauliah. kahkahkah. pastu mule gtau result2 gempak dorang then minx hakak die nih banje makan! pandai la korang... ;p lagi 1 xbuley blah time meniaga leh lak t'jumpe blogger pemes... sape lagi lau bukan incik zack zukhairi! seledik punye selidik upenya cik gf die dak uitm pilah. haha. encem dowh! muke mamat melayu yg sedap mata memandang. tang janggut seciput 2 yg aku suke. haha. sape2 xpenah tgk ni link die. http://www.zackzukhairi.blogspot.com/


p/s: psttttttt.. dlm best b'cerita ni UITM PILAH 2 utang seribu lebih ngan aku n bff! ni sume angkara katering ngan bebudak uitm la. bile tnye bndahari cakap kena ikut turn. huh! emang dasar gov. wat keje lambat!!! invois ohhh invoisssssssssss. seribu 2 weyyyy. banyak 2!













papai! tengkiu 4 reading





4 comments:

  1. untungla~

    saye ade akak yg comelll :)

    JOM singgah blog saya nak... Adoi!!! Boleh pulak ye berFB dalam SOlat?.

    ReplyDelete
  2. join contest nak?

    http://purplewhitestripes.blogspot.com/2011/11/contest-just-ask-cinderella.html

    ReplyDelete
  3. yeayy sy dah ingat akak dahhhhh...

    ReplyDelete